Musée d´Orsay je světoznámé pro svou úžasnou sbírku umění a pozoruhodnou architekturu ve stylu Beaux-Arts. Je to jedno z nejvznešenějších muzeí na světě a nyní získalo titul nejlepšího muzea v soutěži TripAdvisor Travelers  Choice Awards 2018.

paříž

Na druhém a třetím místě se umístil New York se svými muzei Memorial Museum a Metropolitan Museum of Art. Vítězové soutěže byli stanoveni pomocí algoritmu, který zohledňoval množství a kvalitu recenzí a hodnocení pro muzea po celém světě, shromážděných během 12měsíčního období.

 

Proč Musée d´Orsay vyhrálo nad Louvrem

Mnoho lidí by očekávalo, že se Louvre umístí na prvních příčkách soutěže, ale umístil se sedmý. Louvre je nejnavštěvovanější, a také největší muzeum umění na světě. Návštěva všech uměleckých děl by Vám trvala nejméně 100 dní – a to pouze v případě, že se na každý kus díváte 30 sekund. Ve vítězství nad Louvrem jde především o jedinečné architektonické a umělecké dědictví – Musée d´Orsay se může pochlubit určitým kouzlem, s nímž nelze soupeřit.

 

Musée d´Orsay je propleteno neobvyklou architektonickou minulostí

Muzeum se nachází na levém břehu řeky Seiny v Paříži a je umístěno v bývalém Gare d´Orsay – železniční stanice postavené v letech 1898 a 1900 ve stylu Beaux-Arts. V roce 1986 bylo přeměněno na muzeum. Z dob železniční stanice zde stále zůstává řada zajímavých relikvií směřujících k tomuto zapomenutému dědictví. Například hodiny v hlavním sále, které navrhl Victor Laloux v roce 1900, se staly kultovním symbolem muzea – žádná návštěva muzea není kompletní bez fotografie slavných hodin. V luxusní restauraci najdete nádherné lustry a doplňky zdobené zlatem, které můžete obdivovat, než se dostanete k mistrovským dílům uvnitř muzea.

orasy


Má největší sbírku impresionistických děl

O titul špičkového světového muzea se zasloužily i jeho vzácné impresionistické poklady. Vystaveno je zde asi 2000 obrazů a 600 soch. Nachází se zde tak největší sbírka impresionistických a postimpresionistických mistrovských děl na světě. Můžete si prohlédnout krásné krajiny a další díla od Moneta, Maneta, Seurata a dalších. Uvidíte zde také unikátní kousky, které vytvořil Degas, Renoir, Gauguin, Martin a Cezanne.