Bankám a politikům nevěřte
            Běžně se setkáváme s názorem od politiků a bank, že recese je nepravděpodobná, dokonce v nejbližší době nemožná. Přesto to jsou ve valné většině oni, kdo za ni můžou. Člověk jim to nemůže mít zcela za zlé, jsou stejně lidé jako my. A mnoho z nás si, ať už záměrně nebo ne, nepřipouští hrozící problémy, které mohou být následky našich činů.
hromada peněz
Kdo bude první?
            S největší pravděpodobností se recese dotkne nejvíce světových velikánů jako je Čína, Německo, USA a Velká Británie. Dle Raye Dalio, zakladatele investičního fondu, Bridgewater Associates se Spojené státy Americké krize dočkají již před prezidentskými volbami 2020.  Dalio uvádí, že tato pravděpodobnost se pohybuje na sedmdesáti procentech.
Ohrožená je i Česká republika
            Naše republika je špička v podílu exportu na HDP. Dle ekonoma Pavla Kysilky patří naše republika mezi nejohroženější na světe. Také se zmiňuje        o Donaldu Trumpovi, nynějším prezidentu USA, který má u nás řadu podporovatelů, ale jeho politika je v rozporu se zájmy naší země.
Jak si našetřit
            Aby na vás finanční krize měla co možná nejmenší dopad, rozhodně není na škodu si nějaké peníze našetřit. Nejlepší a nejběžnější způsob je dávání peněz bokem. Ať na spořící učet nebo doma do prasátka. Spořící účet má tu výhodu, že ho nemáte neustále na očích a při zadání trvalého příkazu na něj možná i na čas zapomenete, tudíž vás nebude tolik lákat z něj předčasně čerpat, na rozdíl od skleněného prasátka na poličce ve vašem obývacím pokoji. Dalším způsobem šetření je zapisování si, za co vše jste platili. Snad není nic horšího, než seznam s desítkami zakoupených položek, které jste ani nikdy nepoužili.
 prázdná peněženka
Minimalismus
            Minimalisté jsou lidé, kteří k životu potřebují opravdu minimum věcí, tedy i peněz. Samozřejmě, není dobré jít až do extrémů a nutně na všem šetřit. Lidé s tímto životním stylem mají z pravidla dost peněz a nemívají finanční potíže, proto bychom si z nich mohli brát příklad. Zkuste se zamyslet nad tím, zda vše, co máte a kupujete, opravdu k životu potřebujete.