Černý bez je surovina, která se dá využít na mnoho způsobů. Je nejen oblíbená pro svou vynikající a specifickou chuť, ale také pro své zdraví prospěšné účinky. Má blahodárný účinek na srážení zvýšené teploty a také podporuje pocení, což je velice žádoucí, pokud jste se nakazili nějakou virózou. Dokáže také pomoci s trávícími obtížemi, jako je nadýmání, bolest žaludku či nevolnosti. Používá se také při zánětu trojklanného nervu nebo při migrénách.

Čaj

Na výrobu domácího bezinkového čaje budete potřebovat sušené květy bezu. Na přípravu šálku budete potřebovat dvě lžičky sušených květů, které zalijete horkou vodou a necháte odstát zrhuba 10 minut. Poté čaj přecedíte a můžete konzumovat, nebo ho dejte do ledničky, abyste vytvořili ledový čaj. Není nutné už nápoj nijak doslazovat, jelikož bez má sám o sobě sladkou příchuť. Právě čaj je nejvíce doporučen pít při zažívacích potížích.

čaj

Sirup

Sirup je už trochu náročnější na přípravu. Pokud se vám do výroby nechce, můžete si ho zakoupit i hotový. Použití černého bezu sirupu je široké, ale využívá se hlavně pro výrobu domácích šťáv a limonád. Pokud si ho chcete i tak vyrobit, budete potřebovat cca 28 květů černého bezu, 2 kila třtinového cukru, šťávu ze dvou citrónů a 28 gramů kyseliny citrónové. Převaříme si dva litry vody a touto vychladlou vodou zalijeme bezové květy, které necháme luhovat asi 12–24 hodin. Čím déle, tím lépe. Po uplynutí času tuto šťávu scedíme, přidáme zbytek ingrediencí a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté naplníme láhve, které jsme si předtím vymyly.

marmeláda

Marmeláda

Bezová marmeláda je opravdová mňamka. Bude se skvěle hodit na palačinky, vafle nebo třeba jen tak na různé pečivo. Budete potřebovat 3 litry vody, asi 30 bezových květů, 2 kila želírovacího cukru a 3 citróny. Květy máčejte ve vodě jeden až pět dní, dle toho, jak výraznou bezovou chuť chcete mít. Ke květům přidejte šťávu a kůru z citrónů, zalejte vodou, kterou jste předtím převařili a překryjte tuto směs plátýnkem či poklicí. Po několika dnech směs přelijte do hrnce skrze jemné plátýnko. Přidejte želírovací cukr a podle návodu vařte. Poté marmeládu nalijte do sklenic.